AMSTERDAM, 5 december 2016 – Kaak Group en Semiotic Labs gaan samenwerken om onderhoud voor machines 100% voorspelbaar te maken. Ze tekenden vandaag een overeenkomst voor de ontwikkeling van een Smart Condition Monitoring systeem voor elektromotor-aangedreven machines in de bakkerij-branche. Speciale sensoren en slimme algoritmes zorgen ervoor dat Kaak Group geïnformeerd wordt als de conditie van zijn machines achteruit gaat. Daarmee wordt doelgericht onderhoud ingepland voordat de machines uitvallen.

Sjoerd Raben (links), Lodewijk van der Borg (midden) en Simon Jagers (rechts)

Kaak Group is als leverancier van bakkerijmachines direct betrokken bij het dagelijks maken van brood. Een defecte elektromotor levert vertraging op in het productieproces. Door sensoren te plaatsen en de conditie van machines te monitoren kan die uitval worden voorkomen. Lodewijk van der Borg, directeur Kaak Group: “Als wereldmarktleider willen we voorop lopen in de technologische ontwikkelingen. Onze klanten kiezen voor Kaak omdat we een betrouwbare partner zijn. We leveren topkwaliteit en versterken onze producten met services op gebied van onderhoud. De slimme sensoren van Semiotic Labs helpen ons om voorop te blijven lopen én om de betrouwbaarheid van onze machines nog verder te verbeteren”.

Simon Jagers van Semiotic Labs: “We hebben Lodewijk leren kennen via een innovatie-netwerk. Hij is onlangs naar Silicon Valley gereisd en heeft daar inspiratie opgedaan, maar is de praktische kant van innovatie niet uit het oog te verloren: nieuwe oplossingen moeten vooral in dienst staan van de klant. Als startende onderneming is de samenwerking met een partij waar innovatie een werkwoord is van groot belang. We kunnen profiteren van de kennis van de Kaak Group, gaan direct aan de slag door onze oplossing bij hun klanten te plaatsen en krijgen feedback van ze. Mooier kan niet!”

Beschikbaarheid staat voorop

De kosten voor onderhoud maken een aanzienlijk deel uit van de begroting van productiebedrijven. Voor bakkerijen is dat niet anders: zo’n 5% van de omzet wordt aan onderhoud gespendeerd. En dat is maar goed ook, want stilstand van een bakkerij kost al snel tienduizenden euro’s per uur. Toch is het zaak om slim met onderhoud om te gaan. De meeste machines worden periodiek nagekeken en onderhouden. Daarmee wordt veel uitval voorkomen, maar er is ook sprake van prematuur onderhoud: beter te vroeg dan te laat is het devies. Door de toestand van machines te monitoren kan de Kaak Group onderhoud inplannen wanneer het nodig is.Voordat een mankement optreedt of als de prestaties achteruit gaan, maar niet eerder. Op die manier kunnen Kaaks technici onderhoud inplannen op een voor de klant geschikt moment en besteden ze veel minder tijd aan onnodig werk.

Innovatie en praktisch nut

Lodewijk van der Borg over innovatie bij de Kaak Group: “We waren de eerste in Nederland met de beschikking over een eigen, industriële 3D-printer. Daarmee kunnen we nu al onderdelen fabriceren die sterker zijn dan gegoten staal en al dagelijks hun waarde en kwaliteit bewijzen. We verwachten van Semiotic Labs’ oplossing dat deze ook binnen enkele maanden haar waarde bewijst. Hiermee voldoen we aan onze eisen ten aanzien van innovatie: het lost een reëel probleem van onze klanten op, is eenvoudig in gebruik en kan bij gebleken succes snel worden uitgerold. Wij innoveren niet om het innoveren, wij willen onze klanten verder helpen.”

Over de Kaak Group

Brood is al eeuwen en over de hele wereld een belangrijke levensbehoefte. De industriële productie van brood heeft de afgelopen jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt. De Kaak Groep verbindt het traditionele ambacht van broodbakken met geavanceerde industriële bakkerijtechnologie. De Kaak Groep ondersteunt u bij het voeren van uw bedrijf met een compleet assortiment producten en diensten en een uniek concept van volledige service. We stellen u in staat om uw klanten producten van topkwaliteit te garanderen door u de middelen te bieden die u nodig heeft om de concurrentie voor te blijven.

Over Semiotic Labs

Semiotic Labs voorspelt wanneer en waarom machines falen. Het bedrijf is gevestigd in Amsterdam en levert Smart Condition Monitoring oplossingen voor onderhoudsprofessionals. Sinds de oprichting in 2015 heeft Semiotic Labs services ontwikkeld voor onder meer het spoor, de energiebranche en de scheepvaart.